Kuvallinen ohje: makramee puoliympyrä tehostevärilläTällä ohjeella onnistuu myös yksivärisen työn luominen solmimalla kaikki kohdat saman sävyisellä langalla.

KAKSIVÄRINEN MAKRAMEE PUOLIYMPYRÄ


Ohjeessa käytetty lanka: 


4 mm makrameelanka

Ohjeessa käytetyt solmut:


Leivonpää: Lankojen solmiminen kepille sekä tukilangoille

Kohosolmu: Kuvion luomiseen


Ohjeet solmuihin löytyvät tästä postauksesta.

Lisäksi tarvitaan:


Sakset

Leveydeltään haluamasi mittaisen kepin

Mittanauha tarvittaessa

Lankojen pituudet:

7 x 2 m beigen sävyistä lankaa 

13 x 50 cm luonnonvalkoista lankaa 

6 x 50 cm beigen sävyistä lankaaEnsimmäinen rivi

Otetaan kaksi kahden metrin mittaista lankaa ja taita ne kaksinkerroin. Aloitetaan työ solmimalla langat kepille käyttäen Leivonpää-solmua. Nostetaan sitten vasemmalla reunalla oleva lanka sivuun, sillä sitä ei tarvita ensimmäisellä solmurivillä.
Otetaan toinen lanka vasemmalta tukilangaksi (tässä tukilankaa pidellään oikeassa kädessä), ja viedään se kolmannen langan päälle. Solmitaan kohosolmu käyttäen kolmatta lankaa työlankana.
Solmitaan seuraavaksi kohosolmu käyttäen neljättä lankaa työlankana. Viedään tukilanka, jolla edellinen kohosolmu on, neljännen langan yli ja tehdään sillä kohosolmu tukilangalle.
Seuraavaksi solmitaan tukilanka kepille työn oikealle puolelle käyttäen Leivonpää-solmua.
Viedään tukilanka ensin etukautta kepin yli työn taakse, ja tuodaan se takaisin eteen oikealta alakautta. Viedään lanka kepillä olevan langan yli sen vasemmalle puolelle ja sormen osoittamasta aukosta takaisin työn taakse.
Vedetään lanka kokonaan takaisin työn taakse, ja tuodaan se kepin yläkautta takaisin eteen.
Kepillä olevan langan eteen jää pieni silmukka, jota hieman suurennetaan sormilla ja napataan sitten ylhäältä tuleva lanka vieden se silmukan läpi alas.
Lopuksi solmu kiristetään. Vasemmalle sivuun nostettu lanka voidaan laskea takaisin työhön.

Toinen rivi

Lisätään uusi kahden metrin pituinen lanka: taitetaan lanka kaksinkerroin ja solmitaan se sitten Leivonpää-solmulla kepille työn oikealle puolelle. Nostetaan jälleen uuden langan ulompi naru pois tieltä, ja aloitetaan uusi rivi ottaen toinen lanka tukilangaksi. Solmitaan taas kolmannella langalla kohosolmu.
Jatketaan kohosolmujen tekoa eteen tuleva lanka kerrallaan. Kohosolmu per lanka.

Kun on solmeiltu toisen rivin viimeisellä langalla kohosolmu (rivillä yhteensä neljä solmua), solmeillaan tukilanka takaisin kepille Leivonpäällä tällä kertaa työn vasemmalle puolelle. Lasketaan myös oikealla sivussa oleva lanka takaisin työhön.

Kolmas rivi

Otetaan jälleen uusi kahden metrin pituinen lanka, taitetaan se kaksinkerroin ja lisätään työn vasemmalle puolelle käyttäen Leivonpää-solmua. Nyt on aika lisätä toista väriä. Otetaan tukilangaksi toinen lanka vasemmalta. Otetaan kuusi 50cm mittaista langanpätkää toista sävyä, ja solmitaan ne Leivonpää-solmulla vieretysten tukilangalle. 
Leivonpää tehdään toisin päin kuin aikaisemmin lankoja kepille lisätessä, jotta pieni vaakatasossa oleva silmukka ei jää näkyviin. Solmitaan jälleen Leivonpää-solmulla tukilanka takaisin kepille työn oikealle puolelle.


Neljäs rivi

Otetaan jälleen uusi kahden metrin pituinen lanka, taitetaan se kaksinkerroin ja solmitaan Leivonpää-solmulla työn oikealle puolelle. Nostetaan jälleen uuden langan ulompi osio sivuun.
Otetaan jälleen rivin toinen lanka tukilangaksi, ja tehdään kohosolmut kaikilla valkoisten lankojen alle jääneillä beigeillä langoilla. Kohosolmu per vastaantuleva lanka. Kun on tehty viimeinen kohosolmu kahdeksannella langalla, otetaan yksi uusi kahden metrin lanka, taitetaan se kaksinkerroin ja lisätään se kohosolmurivin loppuun vasemmalle puolelle käyttäen Leivonpää-solmua, kuten edellisellä rivillä olevat valkoiset langat.

Viides rivi

Lisätään viimeinen kahden metrin mittainen lanka kepille työn vasemmalle puolelle. Nostetaan uuden langan ulompi osio sivuun. Otetaan toinen lanka tukilangaksi, ja lisätään sille seitsemän kappaletta 50 cm pituisia valkoisia lankoja ja kuusi kappaletta 50 cm pituisia beigejä lankoja vuoron perään käyttäen Leivonpää-solmua, aivan kuten aikaisemmilla riveillä.

Solmitaan jälleen tukilanka Leivonpää-solmulla takaisin kepille työn oikealle puolelle.
Tällä erää työ on valmis. Mikäli halutaan jatkaa työtä isomman kuvion luomiseksi, voidaan jatkaa lisäämällä aina uuden langan työn toiselle puolelle vaihdellen puolta ohjeen osoittamalla tavalla. Jokaisella rivillä edetään tehden kohosolmuja ja lisäten tarvittava määrä lankoja rivin loppuun, jotta jäljestä tulee tasainen. Jos halutaan tehdä enemmän valkoisia rivejä, leikkataan valkoiset langat jo alussa pidemmiksi (1-2 m per lanka), ja poimitaan ne uusina kohosolmuina työn takaa aina silloin kun halutaan luoda vastaavan sävyinen rivi.

Yksivärisen työn tehdäkseen on jatkettava kolmannesta rivistä eteenpäin samaan malliin kuin tässä tutoriaalissa rivi neljä osoittaa.

Vinkki: Vapaaksi roikkuviin lankoihin voi lisätä esimerkiksi tynnyrisolmuja antamaan työlle lisää ilmettä.


Instagram: @rinaingridmacrame

YouTube: Rina Ingrid Crafts

Kommentit

Näitä luetaan: