Blogista
INGRI - blogi luovuudelle ja käsityöperinteelle

Käsityöperinteen jäljillä

Aloitin tämän blogin parissa vuonna 2020 kun odotin perheeseemme toista lasta. Olin paria vuotta aikaisemmin tutustunut itselleni uuteen käsityömuotoon, makramee-solmeiluun, ja halusin kokeilla ohjeiden kuvaamista ja editoimista. Se sitten vei mennessään ja syntyi liuta makrameeohjeita, joista osa myös kirjoitettuna tänne blogin puolelle ja osa Youtubeen kanavalle INGRI Macrame videomuodossa! 

Makramee tuntui selkeältä tavalta aloittaa ohjeiden parissa häärääminen, sillä se on tekniikkana helppo oppia eikä sen aloittaminen vaadi oppijalta suuria materiaalihankintoja. Kyseisen tekniikan suosio kuvastaa minusta kiinnostavasti, kuinka käsityötaitoja omaksutaan eri aikoina aikansa ja ympäristönsä kuvaksi. Vaikka solmeilu ei uusi tekniikka Suomessa olekaan ollut 2020-luvulla edellisen suosion painottuessa 70-lukuun, oli sen uusi suosio lisännyt tekniikan käytön monimutoisuutta ja vienyt soveltamista eteenpäin. Aivan kuin minkä tahansa muunkin käsityöperinteen on ollut tapana tehdä muotoutumistaan uusiin ominaisuuksinsa ajasta ja paikasta riippuen, oli kyse sitten puuntyöstöstä, tekstiilityöskentelystä tai vaikkapa metallitöistä.

Tuossa kenties myös syy makrameen suosioon, joka kulminoitui vuosiin 2019-2021. Helpostilähestyttävyys. Nuo vuodet puhalsivat kasvua myös Youtube-kanavalleni Ingri Macrame, joka pyöri ensi vuodet nimellä Rina Ingrid, sen ollessa jonkinlainen taiteilijnimi jonka taakse oli helppo kätkeytyä. 

Tulevaisuudessa pyrin julkaisemaan lisää ohjeita omalla nimelläni ja INGRI kulkee matkassa mukana. Makrameen oheen on liittynyt lapsuudesta saakka liki kulkenut neulominen. Se kun on tullut takaisin elämääni ja muutama vuosi on hupsahtanut lähinnä neuloen. Tarkoitukseni onkin julkaista omia ohjeita, joiden pariin sukelletaan tämän blogin myötä kun aika on sille myötä. Toisin sanoen vauvavuosi helpottaa. Ennen sitä, jaan blogissa suosituksia valmistuneista neuleista ja niiden ohjeista. Ultimaattisena haaveena on päästä esittelemään laajemmin käsityö- ja pohjoisen viisausperinteen, varsinkin itämerensuomalaisen sellaisen, jännittäviä kiemuroita ja tekniikoiden ja materiaalien taustaa dokumentoituna tänne.  
Mistä inspiroidun


Pohjoinen perinne jatkumona laajemmalle muinaisen maailmanmeren jälkeiselle ajalle, luonto ja mytologia ovat itselleni suurimpia inspiraation lähteitä. Muinaiset kauas esiäitien ja -isien aikoihin ulottuvat perinteet tai niiden häilyvät jäänteet kiehtovat. Ihmisen primitiivinen suhde luontoon ja sen olentoihin, vaaliminen, taitojen, tarinoiden ja tekniikoiden syntyminen ja niiden jatkuvuus ovat itselleni tärkeitä mielenkiinnon kohteita ja arvojakin. Ennen kaikkea omat lapseni ovat innostaneet minua olemaan utelias ja havainnoimaan maailmaa, kuin kaikessa olisi ripaus taikaa–sillä siinä toden totta on. Kädentaidot ovat itsessään jopa yliluonnollisen hienoa, sillä ne eivät vain kehittyessään jalostu vaan niiden parissa vietetty aika lisää hyvinvointia, kauneutta ja eettistä pohjaa hitaan läsnäolevan tuotannon ajatuksella.

Elämäni missio on aikaansaada kannustava ilmapiiri läsnäoloon ja luomiseen, luopuen suorituskeskeisyydestä ja terveyden kustannuksella leikkivästä tehokkuudesta. Käsityöt ja menneestä oppiminen on olleet mielestäni oivallinen keino testata tätä: Esimerkiksi kun saan käsiini lankaa kerän jos toisenkin ja siitä on lähdettävä luomaan jotain monimutkaista ja ihan uutta, on unohdettava käsityötä koskettavat aikataulut ja lopputuloksen suhteen on osattava olla armollinen. Matkassa auttaa kaikelle sisäsyntyinen vanha viisaus, osana luonnon luomaa kaikkeutta ja sen geometriaa. - Katriina Ahava -
...


Instagram: @ingrimacrame
YouTube: INGRI Macrame
Pinterest: INGRI MacrameNäitä luetaan: