Info




INGRI - blogi luovuudelle ja käsityöperinteelle

Käsityöperinteen jäljillä

Aloitin tämän blogin parissa vuonna 2020. Olin paria vuotta aikaisemmin tutustunut itselle uuteen käsityömuotoon, makramee-solmeiluun. Tuntui ihmeelliseltä, että solmuista voi luoda kauniita pintoja ja kuvioita, jopa kolmiulotteisia asioita. Solmut olikin nopea sisäistää, ja halusin kokeilla ohjeiden kuvaamista ja editoimista. Lankahommat vaihtui sitten lennosta neuleista solmuihin, ja siinä sivussa syntyi makrameeohjeita, joista osan olen jakanut blogin puolelle kirjoitettuna ja osa Youtubeen kanavalle INGRI Macrame videomuodossa. Sittemmin olen juurtunut takaisin neulontaan, vaikkakin kaikki lankatyöskentely tuntuu rakkaalta. Neulon mielenkiintoisia projekteja ja jaan niitä täällä, ja ehkä omia neuleohjeita uskaltaudun lähivuosina julkaisemaan.

Tästä syntyi innostus käsitöiden ohjaamisen ja käsitöiden merkitykseen syventymiseen. Päädyin opiskelemaan ohjaustoiminnan artesaaniksi. Aikaisemmin käsityöt olivat merkinneet rakasta harrastusta neuleiden parissa ja kaikkea siihen liittyvää kotoisaa, kuten Mummun neulomia villasukkia ja nyplättyjä pitsejä. Kuitenkin lapsiamme katsellessa jäin pohtimaan ikiaikaisten taitojen muistoa ja syntyi kipinä taltioida ohjeita. Lisäksi oli herännyt suunnaton määrä kysymyksiä eri tekniikoiden synnystä ja rantautumisista, mikä innosti tutkimaan asioita syvällisemmin. 

Jokin perustavanlaatuinen kuiduissa, langoissa, nauhoissa ja punoksissa on kuitenkin ihmistä viehättänyt kautta aikain, sillä niillä on paitsi luotu kangasta, myös päädytty koristamaan tärkeää esineistöä tai käytetty rituaalinomaisesti vuosituhansia. Jokin puhutteleva ja universaali niissä on. Näistä eräänä esimerkkinä; tuntui erikoiselta nähdä dna-helixiä mukaileva kuvio noin tuhat vuotta vanhoissa lautanauhakuvioinneissa tai erilaisia solmu ja punoskuvioita vanhoissa muistokivissä. Vastaavia esimerkkejä on paljon muitakin. Näistä kaikista heräsi lukematon määrä kysymyksiä, joita olen jo jonkin aikaa selvitellyt runsaasta määrästä kirjallisuutta ja muuta aineistoa ja koska tiedonjano ei näytä laantuvan, olen täydentänyt tietoutta myös avoimen yliopiston historiaopinnoilla ja toivottavasti pääsen tulevaisuudessa myös perhetymään arkeologian ja antropologian maailmaan syvemmin, sillä ne kiinnostaa aivan erityisen paljon.  

Niin tai näin, lankatekniikat vievät aina uudelleen mennessään ja ovat kuin sukupolvelta seuraavalle siirtyvä käsiala, joka aina hieman muuttuu matkalla. Tekniikan toisessa päässä elää kuiskaus kaukaisilta ajoilta ja toisessa kaikki tulevaisuuden mahdollisuudet. Kaikki se nivoutuu yhteen tähän käsillä olevaan hetkeen. Kuin kerä lankaa.

- Katriina Ahava -
...

YouTube: INGRI Macrame
Pinterest: INGRI Macrame


Sivuilla esiintyvät valokuvat ja muut tekeleet ovat omiani ellei toisin mainita









Näitä luetaan: