Tutoriaali: Makramee-seinävaate tupsuilla & arvonta!


Olen tällä hetkellä ihastunut kaikkeen, missä näkyy tupsuja! Sen innoittamana toteutin tämän tutoriaalin makramee-seinävaatteeseen, jota koristaa 11 suloisen huoletonta tupsua. Videon näet alla, tai voit etsiä sen Youtubesta nimellä Rina Ingrid.
Tästä seinävaatteesta saatan vielä toteuttaa kuvalliset ohjeet blogiin, koska joillekin (kuten itselleni aloittaessani makrameen parissa) kuvat on parempi vaihtoehto harjoitella käsityötekniikkaa.

En ole juuri aikaisemmin käyttänyt tupsuja töissäni,  mutta nyt niistä innostuttuani niitä näkynee tiuhaan. Ne on suhteellisen vaivattomia toteuttaa, ja langanmenekki ei niihin ole kovin suurta.Makramee-langat vertailussa

Tähän työhön käytin kahta erilaista luonnonvalkoista makamee-lankaa:

5mm paksuista punottua puuvillalankaa kuvioihin (Paulina punoskude Lankavalta)
4mm paksuista löysäkierteistä makramee-lankaa tupsuihin (Chunkymop Lankavalta)

On tärkeää valita aukiharjattaviin osioihin löysäkierteistä lankaa. Itse tein muinoin aloittelijana sen virheen, että luulin punoskuteen olevan pätevää tähän hommaan. Eihän se tokikaan ollut, sillä punoskude on jämäkämpää ja hyvin tiukasti yhteen punottua lankaa, joten sen aukiharjaaminen on – jos ei mahdotonta  – niin vähintäänkin haastavaa, eikä harjatusta lopputuloksesta tule sileä. 

Punoskude sopii erinomaisesti kuvioiden tekemiseen ja varsinkin uuden harrastuksen parissa aloittaville se on helpoin lanka aloittaa makramee-käsitöiden parissa, sillä se ei hapsuunnu päistä ja sen työnjäljestä tulee tasaisempaa helpommalla kuin pehmeällä ja löysäkierteisellä langalla työskenneltäessä. Itse tykkään punoskuteesta ihan älyttömästi, koska sillä saa aikaan näyttäviä kuviointeja ja erityisesti isommissa töissä se on eduksi.

Punoskude toimii myös upeasti vaikkapa laukuissa, pussukoissa ja tyynynpäällisissä, koska lopputulos on jämäkkä. Toisaalta pehoisemman lopputuloksen toivossa voi löysäkierteinen lanka olla parempi vaihtoehto.

Pehmoinen löysäkierteinen lanka on sormiystävällistä, ja sillä saa tehtyä pörröisiä yksityiskohtia mm. sulkiin, hapsuihin ja näihin tupsuihin. Se sopii myös loistavasti korviksiin, koska tarvittaessa sitä pystyy myös jakamaan pienemmiksi osioiksi, kunhan ensin harjaa huolellisesti langat auki. Niistä voi myös tehdä isompia osoita – jälleen auki harjaamalla. Esimerkiksi tässä tutoriaalissa yhdistin viisi langanpätkää yhdeksi osioksi, kun harjasin ne yhteen. Tämäkin näkyy siis videolla!

Huom. 
Mielipiteet ovat omiani ja perustuu omiin kokemuksiini. Mitään sisältöä ei ole tehty kaupallisessa yhteistyössä minkään tahon kanssa.Makramee-seinävaate tupsuilla

Tässä työssä leveys on oksan mitalla 48cm ja työn pituus 50cm ilman ripustusnarua.
Lankojen, saksien, mitan, terävän harjan (piikkiharja tai kampa) ja oksan lisäksi muuta ei tarvita.

Yksi kerä kumpaakin yllämainittua makramee-lankaa riittää tämän työn tekemiseen. Löysäkierteistä jää vielä reippaasti ylikin!

Työssä käytetyt solmut:

Leivonpää (Lark's Head knot) lankojen kiinnittämiseen oksalle ja hapsuiksi
Kohosolmu (Double Half Hitch) vaiheissa 1 & 2
Kaksoistasosolmu (Square knot) vaiheessa 1

Näytän videolla hitaasti solmujen työstämisen, mutta ohje niihin löytyy myös tästä postauksesta. Videolla näytän myös, kuinka tupsu tehdään käden käänteessä.

Lankojen kpl-määrät & pituudet:

Vaihe 1: 10 x 3,5 metriä
Vaihe 2: 6 x 3,5 metriä
Työn muotoon leikkaamisen jälkeen käytä ylijäämälangat hapsuihin
Vaihe 4: 2 x 1 metri & 10 x 1 metri
Vaihe 5: 55 x 40 cm (jaettuna 11 tupsuun, 5 lankaa per tupsu)

Huom.
Kuvioiden osalta pituudet pätee 5mm paksuisella langalla työskentelyyn. Jos langanpaksuus on eri kuin mainittu, on luonnollisesti langanmenekki erilaista: paksummalla lankaa kuluu pituudeltaan  enemmän, ja vastaavasti ohuemmalla vähemmän.

Lisäksi langanmenekkiin vaikuttaa käsiala: jos solmit solmut väljemmin, kuluu lankaa enemmän. Suosittelen tekemään solmut napakoiksi, koska näin kuviosta tulee tasainen ja langanmenekki ei yllätä. Jos kuitenkin tiedät tekeväsi väljempää käsialaa, tai teet tätä työtä ensimmäisenä seinävaatteenasi, suosittelen leikkaamaan langat mielummin hieman mainittua pidemmiksi. Mielummin pidempiä lankoja kuin liian lyhyitä, sillä lankojen lisääminen liian lyhyiksi jääviin ei ole ihan niin helppoa kuin vaikkapa neuloessa. Mahdollista toki, mutta se on tehtävä niin, ettei kuviosta erota lisäystä. 

Toivottavasti ohjeesta on apua! Näen mielelläni Instagramissa lopputuloksianne, jos innostutte tätä koittamaan! :)


Arvonta Instagramissa 30.4 klo 12:00 asti

Ja hei! Nyt olisi loistava hetki oikoa mutkat suoriksi, sillä tuttuun tapaan arvon Instagramissa @rinaingridmacrame tämän tutoriaalilla näkyvän seinätyön seuraajien kesken. Osallistumisaikaa on vain vapunaattoon eli 30.4.2020 klo 12:00 asti, joten kiireenvilkkaa kurkkaamaan ja osallistumaan! :)


♥ Rina

Kommentit

Näitä luetaan: