Neulekuulumiset keväältä: Pohjolan neito villapaita





Huhtikuun puolella sain valmiiksi Ihtiriekkoknitsin suunnitteleman Pohjolan neito -villapaidan, jonka ohje löytyy osana ohjekirjaa Neulottu Kalevala (Laine Publishing). Tämä oli omalla projektilistalla keikkunut jo jonkin aikaa, koska jokin sen balttialaisesta kuviomaailmasta innoituksen saaneessa kuviokielessä vaan viehätti. Päätin ottaa paidan työn alle koulun neulekurssin mainingeissa. Lankana käytin ohjeen mukaisesti kotimaisena lähituotantona valmistettua Tukuwoolia, joka on suomalaista villaa. Lankaa löytyy valloittavan monessa sävyssä. Ainakin Titityy-lankakauppa ja Kässäpuoti myyvät lankaa vyyhteinä. Ohje oli selkeä, joskin kokemuksesta on sen seuraamisessa hyötyä. 

Aloitin siis vyyhtien kerimisestä. Laiskana lattiallaistujana roikotin vyyhtejä yhden syöttötuolin selkänojasta ja kävi se hyvin niinkin. Nopeampi tapa on toki käyttää kahden tuolin selkänojaa, jotta lanka pysyy napakkana kerimisen ajan ja ei tarvitse käyttää aikaa selvittelyyn. Ainakin tällä videolla Strömsöstä tuttu Lee Esselström esittelee kyseisen tavan langan kerimiseen. 

Neule toteutettiin saumattomana pyöröpuikoilla neuloen ylhäältä alas helmaan saakka. Hihat napattiin välissä langalle ja jatkettiin ne siitä lopuksi. Kaarrokkeen kirjoneuleessa neuloin lankadominanssilla, jolloin neulos ei jäänyt kiristäväksi. Tuosta ei kannata kyllä tinkiä kirjoneuleiden kanssa. Työssä niskaan neulottiin lisättyjä kerroksia, ehkä eteenkin olisi kannattanut näin jälkiviisaana. Päätin neuloa hihat siltikin sukkapuikoilla, se käy omaan makuun näppärämmin. Kavennukset ujutin ennen resoreita, koska halusin tehdä resoreista mahdollisimman pitkät. Joskus tulee sellainen olo, että pelkän oikean neulominen pitkästyttää ja tämä kävikin hyvin näin. Käsialani on napakka, niinpä paita ei aivan ohjeellisissa mitoissa pysynyt ja koko S vastaakin minulla ehkä enemmän xs:ää. Kannattaakin alati huomioida oma käsiala jokaisen uuden lankatuttavuuden kohdalla ja neuloa koetilkku. Tässä olinkin varautunut ja valinnut tyypillistä kokoani yhden isomman. 

Kovin pitkään en ehtinyt paitaa käyttää kevään koleissa riennoissa, kun alkoikin säät siihen malliin lämpenemään. Syksyllä tämä pääsee varmasti tiheämpään käyttöön. 

***********************************************************



Kommentit

Näitä luetaan: