Näin teet: Ohje Makramee-lyhtyyn


Solmeile makramee-lyhty valaisemaan pimeneviä iltoja

Ingri Macramen ohje makramee-lyhdyn valmistukseen.

Seuraa:


Tarvikkeet:

4 mm paksuista makramee-lankaa löysäkierteisenä
Lasipurkki (videon purkin suu on halkaisijaltaan 8 cm)
Sakset
Mittanauha

Halutessasi:
Harja tai kampa lankojen auki harjaamiseen
Makramee-alusta (korvaavat vaihtoehdot mainittu alla)

Langanmenekki 19 metriä 4mm paksuisella langalla


Ohjevideo alla:Kirjallinen ohje:


Aloitetaan mittaamalla lasipurkin ympärysmitta. Ohjeen purkki on mitaltaan 25 cm. Leikataan yksi 50 cm mittainen lanka tukilangaksi purkin suun ympärille. Mikäli ympärysmitta on muu, leikataan ensimmäisestä langasta kaksi kertaa ympärysmitan pituinen lanka. 

Seuraavaksi leikataan 60 cm mittaisia lankoja kolmella jaollinen määrä. Ympärysmitaltaan 25 cm lyhtyyn lankoja leikataan 30 kpl. Kiinnitetään yksi lyhyempi lanka toisesta päästään makramee-alustaan, tai vaihtoehtoisesti korkkitauluun tai langan toinen pää painon alle, ja solmitaan 30 kpl (tai muu kolmella jaettava lukumäärä) 60 cm mittaisia lankoja kaksinkertaiseksi taiteltuna leivonpää-solmulla tukilangalle. Kun muutamaa lankaa lukuun ottamatta langat on solmeiltu vieretysten, otetaan tukilanka irti alustasta ja laitetaan langan päät toisiaan vasten lomittain, solmitaan loput langat kaksinkertaisen osion päälle leivonpäällä. Varmistetaan riittävä tiheys purkin suulla ja lisätään tai vähennetään lankoja tarvittaessa (kunhan lukumäärä on kolmella jaollinen). Kiristetään tukilangan päistä, jolloin lanka asettuu tiiviisti purkin ympärille.

Aloitetaan timanttikuvioiden luominen ottamalla kolme lankaosiota per timanttikuvio. Yhteensä lankoja on kuusi per kuvio. Laitetaan vasemmalta laskettuna neljäs lanka kolmannen, toisen ja ensimmäisen langan yli tukilangaksi, ja tehdään näillä alle jäävillä langoilla kohosolmut vasempaan alaviistoon. Otetaan taas neljäs lanka vasemmalta laskettuna tukilangaksi, ja viedään se viidennen ja kuudennen langan yli, joilla tehdään kohosolmut oikeaan alaviistoon. Tämän jälkeen otetaan ensimmäinen lanka tukilangaksi, ja tehdään tällä kertaa ensin kolmannella ja sitten vasta seuraavalla langalla kohosolmut oikeaan alaviistoon.Lopuksi otetaan kuudes lanka tukilangaksi, ja tehdään ensin neljännellä ja sen jälkeen seuraavalla langalla kohosolmut vasempaan alaviistoon. Lopuksi yhdistetään alareuna solmimalla vielä kolmas lanka vasempaan alaviistoon.

Jatketaan samalla timanttikuviolla purkin ympäri, kunnes viimeinen kolmen lankaosion ryhmä on solmeiltu kuvioon. Lyhdyn ensimmäinen kerros on siis identtisiä timanttikuvioita vieretysten.

Toinen kerros aloitetaan kahden ensimmäisen kerroksen kuvon välistä keskeltä. Luodaan timanttikuviokerros edellisen peilikuvana. 

Otetaan ensimmäisen kerroksen timanttikuvioiden reunimmaiset langat uuden kuvion kolmanneksi ja neljänneksi langaksi. Tällä kertaa kolmas lanka viedään neljännen, viidennen ja kuudennen langan yli, joilla solmitaan kohosolmut oikeaan alaviistoon. Otetaan jälleen kolmas lanka, eli äsken luodun viiston ensimmäinen ts. ylin lanka, ja viedään se vasemmalla olevien toisen ja ensimmäisen langan yli, joilla tehdään kohosolmut vasempaan alaviistoon. Palataan kuudenteen eli oikeanpuolimmaiseen lankaan, joka toimii tukilankana ensin neljännelle ja sitten seuraavalle langalle vasempaan alaviistoon. Lopuksi otetaan kuvion ensimmäinen lanka tukilangaksi, jolla solmitaan kohosolmut ensin kolmannella ja sitten kahdella seuraavalla langalla, kunnes kuvio on yhdistetty oikeaan alaviistoon. 

Toistetaan kuviota kerroksessa jokaiseen tyhjään väliin ja luodaan jälleen identtinen timanttikuviokerros.

Lopuksi leikataan langanpäät haluttuun muotoon. Videolla langat leikataan viistosti ylös ja alas. Lopuksi halutessaan voi langanpäät harjata auki.

Valmis lyhty luo loistaessaan pöydälle kauniin geometrisen tähtikuvion.Kommentit

Näitä luetaan: