Seinien maalailua kalkkimaalillaMuutettiin meidän nykyiseen asuntoon ihan muutamia kuukausia sitten, ja aika moni asia täällä kaipailee edelleen hieman pintaremonttia. Haluttiin uusia meidän kodin yleisilmettä, ja seinät osui tällä kertaa tähtäimeen. Olin lueskellut ja kuullut kommenttia kalkkimaaleista, ja niiden jälki oli täsmälleen sellaista, mitä lopputulokselta hain: tyylikkään rouhea pinta, joka näyttää kaukaa eläväiseltä kuin sametti.
Käytiin koko konkkaronkka hakemassa lähes kaksi kuukautta sitten erittäin toiselta puolen kaupunkia sijaitsevasta maalausalan erikoisliikkeestä Vintro-kalkkimaaleja. Olin tutkaillut saatavilla olevia sävyjä, ja mukaan tarttui sellaiset kuin Chiswick, Dantes Dream ja Amethyst erityisesti seinille tarkoitetussa Supreme-muodossa. Näistä ensimmäinen on utuisan tummansininen, toinen pirteän punainen ja kolmas kauniin liila.Mahtavinta näiden kanssa toimiessa on se, ettei seinät vaadi minkäänlaista suurempaa esikäsittelyä ennen maalausprojektin aloittamista. Itse pyyhin seinän tiskiainevedessä kastetulla rätillä, ja kaikki oli valmista kun se vaikutti silmin nähden puhtaalta. Teipit olikin odotellut seinässä jo muutaman tovin, sillä piti odotella sopivaa aikaa tämän projektin toteuttamiseen. Lopulta aikaa menikin vain noin puolitoista tuntia!

Maalit on myrkyttömiä ja lähes hajuttomia, ne kuivuvat nopeasti, ja noin puolessa tunnissa pinta on kosketusvalmis.

Viime keskiviikkona sain viimein kipinän lähteä testailemaan keittiön kulahtaneeseen valkoiseen seinään tuota sinistä sävyä tytön nukkuessa sopivasti päiväunia. Päivä oli ihanan aurinkoinen ja luonnonvaloa tulvi ikkunoista sisään valtavasti, mikä osaltaan helpotti työsarkaa. Maalaamisesta oli aikaisempaa kokemusta omaa namaa ja akvarellipapereita lukuunottamatta pyöreä nolla, ja pitikin muutama ohjevideo katsoa ennen kuin uskalsin sutia maalia seinille.
Seinän kalkkimaalauksessa tarvitsemani välineet:

  • Haluttu maali
  • Synteettinen sivellin halutussa koossa (minulla 7cm)
  • Maalarinteippiä
  • Sanomalehtiä suojaksi lattialle
  • Ruuvari kannen avaamiseen
  • Sekoitusväline maalille
  • Tilkka vettä pieneen purkkiin
  • Pienempi kulho, jota pidät kädessäsi maalaamisen ajan, ja johon on hyvä lepuuttaa sivellintä
  • Tikkaat (joille kapuaminen näin tukevasti raskaana oli vekkulia) 
  • Babywipeseja kaiken varalta.... näillä sipaisin roiskeet pois!


Maalia yksi litra ja kansi auki ruuvarilla! Keittiön seinän koko on 1,5x2,5m plus ovenkarmin yläosaan ja vasemmalle puolelle jäävä pienehkö alue. Litran purkki riitti tähän ihan passelisti, ja maalia jäi vielä vähän ylikin.Sekoittamisessa käytin paremman puutteessa tällaista hiottua ylijäämäoksaa makramee-hommista, kun asianmukainen työkalu uupui omista kaapeista... No ihan hyvin toimi tämäkin! Voisin kuitenkin vahvasti suositella jotain muuta välinettä asian suorittamiseen. Voisinkin joskus kokeilla kalkkimaalia makramee-keppeihin?!


Kalkkimaali tulee sekoittaa perusteellisen hyvin ennen maalaamista, jotta väripigmentit asettuvat tasaisesti ja massasta tulee mukavan juoksevaa. Maali on kuitenkin ehdottomasti paksuhkoa, ja sitä on hyvä sutia laajalle alalle mahdollisimman isolla synteettisellä siveltimellä. Käytin omaan hommaani 7cm sivellintä, joka osoittautui nappivalinnaksi! Varmasti myös esimerkiksi 12cm sivellin olisi toiminut mainiosti, ja jälki olisi tuolloin luultavasti suurieleisempää. Sivellintä dippasin välillä vedessä, mikä ei ollut välttämätöntä. Vesidippailu teki levittämisestä hieman kepeämpää toisinaan, kun maalaaminen alkoi jo tuntumaan ranteessa, ja maalia meinasi alkaa kertymään hieman liikaa tiettyihin kohtiin. Jälkeen se ei varsinaisesti vaikuttanut, mutta toki tällä saa efektiäkin aikaan niin halutessaan!
Mitään pro-meininki ei siis ollut kyseessäkään, vaan mottoni on tämän suhteen enemmänkin "kokeilemalla oppii" :D Sellaisen kauniin rouhean pinnan toteuttaminen vaati X-sutimista, eli suditaan aina yksi kerta yhteen suuntaan ja jälkimmäinen hieman kauemmaksi tästä edellisestä X-kirjaimen mukaisessa muodossa. Ei siis tarvittu useampaa eri sävyä pinnan aikaansaamiseen! Kalkkimaaleja on kuitenkin helppo yhdistellä, jos hakusessa on jokin erityinen sävy. Kokonaisuudessaan kalkkimaalit on hyviä näin aloittelijalle, kun tietotaitoa ei juuri ole. Helppoa kuin heinänteko!Sininen Chiswick-sävy oli ihan perinteistä kalkkimaalia, kun taas valikoimassa oli muutamia sävyjä myös helpommin tasaisesti levittyvässä Supreme-seinämaalin muodossa. Tuota siis suositellaan telalla levitettäväksi, kun halutaan mahdollisimman tasainen lopputulos. Jossain vaiheessa on ehkä tarkoitus maalailla Vintron Amethyst Supremella makkarin seiniä, niin tuleepahan sekin tutuksi!Lähdin liikkeelle seinän oikeanpuoleisesta yläkulmasta. En ihan seinän rajasta, vaan n. 20cm sen alapuolelta. Sudin vikkelään vauhtiin, ja katon- ja seinänrajat maalasin ihan vain tylysti suorilla vedoilla, koska se tuntui järkevimmältä! Päälle sitten korjailin X-tyylillä. Seinän alaosiin tuli kuin tulikin hieman roisketta maalista, joka on ehdottoman tärkeää pyyhkäistä pois ennen kuivumista. Alle jäädessään se ei enää levity kauniisti, vaan jähmettyy paakuiksi. Roisketta tuli kuitenkin hyvin vähän siihen nähden millä tahdilla maalailin seinää, mistä voi suureksi osaksi kiittää paksua koostumusta.

Ja valmis lopputulos vielä hieman märkänä! Ainoastaan ovenkarmien reunat vaatii teipin pois oton jälkeen vielä pientä tihrustamista pienellä siveltimellä, mutta muuten riitti yksi kerros väriä koko alueelle.
Valmis pinta miellyttää omaa silmääni äärimmäisen paljon, enkä olisi oikeasti voinut kuvitellakaan saavani tällaista aikaan ihan keltanokkana :D siinä se nyt kuitenkin komeilee ja on mielettömän upea. Maalaaminen oli niin hauskaa, että olisin voinut käydä läpi vaikka asunnon jokaisen pinnan. Käytänkin projektissa ylijääneen maalin pienen kaapin tuunaamiseen, sillä kalkkimaalit sopii erinomaisesti tähänkin tarkoitukseen. Kyseisen homman toteutan myöhemmin myös postauksen muodossa!

Mikäli tätä lukemaan eksyy muitakin kalkkimaaleilla maalanneita, antakaa ehdottomasti vinkkejä ja jakakaa kokemuksianne!


 ♥ Rina

Kommentit

Näitä luetaan: